Diccionari Cosmopaleto

 In Artesania

Cosmopolita és la persona que ha vist món, i que gràcies a les seves experiències vitals ha obert la seva ment a la comprensió de cultures que no son pas les seves. Un Cosmopaleto en canvi, és el que es pensa que per traduir una paraula a un altre idioma -normalment anglès- semblarà més modern i més professional, permetent-li axí poder vendre fum d’una manera més fàcil.

Tot s’ha de dir que hi han paraules que arriben del món anglosaxó i abans que doni temps a una correcte traducció (la cosa va una mica lenta…) ja s’han instal·lat en el vocabulari professional per sempre més. Però en canvi unes altres, és obra i gràcia dels cosmopaletos.

A Croma Multimèdia no ens agrada vendre fum ni enlluernar als clients amb paraules tècniques que no entenen, ens agrada involucrar-nos en el projecte per petit que sigui oferint la nostra dosi de creativitat i treball.

Aquest recull que anirem actualitzant pretén ser un petit diccionari amb unes definicions sencilles per aquells que algun cop heu rebut un correu amb l’assumpte Follow up i us ha costat entendre a que coi es referia.

Brackground

Literalment significa el que està en el fons d’alguna cosa i en un sentit més figurat (i més cosmopaleta) s’aplica a les persones per referir-se a l’experiència -normalment professional- sobre un tema o disciplina, també es pot referir als antecedents d’aquesta persona, el fons d’armari que té.

Branding

La construcció d’una imatge de marca, la identitat visible d’una empresa o producte. Conjunt d’accions estratègiques per la construcció de la marca, el nom, la definició o l’arquitectura (creació del logotip, color, tipografia, etc…)

Briefing

Un informe realitzat pel client on exposa les seves necessitats i els seus objectius. El document que serveix com a punt de partida per posar-se a treballar en un projecte.

Budget

Pressupost, ni més ni menys. Però pels que no volen que sembli que van a canviar una aixeta i volen alguna cosa que soni més estupenda.

Disseny UX

Es tracta del disseny centrat en l’experiència de l’usuari (UX: User Experience). Un dissenyador UX és el professional que té com a objectiu que l’usuari tingui una experiència positiva de la visita a la web o de la utilització d’una aplicació mòbil. Si és així, l’usuari tornarà, si no, ja l’haurem vist prou. Es centra amb l’usabilitat, que és la ciencia que busca la combinació més exacta possible amb la interacció de l’usuari amb la interfície i els continguts. La comprovació dels resultats es poden establir mitjançant diferents proves als usuaris.

Disseny UI

Es basa en la creació de la interfície (UI: User Interface), en el seu disseny a nivell gràfic. És on agafen forma els elements visuals de la web o app, botons, icones, banners, etc… Els símbols s’ha de reconèixer fàcilment, ha de ser familiars (per exemple una icona d’un sobre per a l’acció d’enviar un correu).  No necessàriament ha de ser purament disseny gràfic, ja que poden ser esborranys on posteriorment es treballi el disseny gràfic en concret.

Engagement

Connectar amb el públic objectiu aconseguint que aquest sigui part activa de la comunicació, generant compromís i fidelitat cap a la marca o producte.

Follow up

El que vindria a ser el seguiment d’un projecte però es clar, no un projecte qualsevol, un de guai xD

Front-end / Back-end

El front-end vindria a ser la part visible d’una web, on el visitant interactua amb la pàgina web o aplicació mòbil. El Back-end seria la part que no veu, el gestor o panell de control des d’on s’actualitzen els continguts de la web o app.

Full-stack

Bàsicament el que domina les tècniques de disseny UI/UX (o més). Vindria a ser un home o dona orquestra. Bàsicament son carn de canyó de les startups, ja que al tenir pocs recursos al començar l’empresa, busquen perfils professionals que englobin el màxim de disciplines possibles.

Landing page

És una arma comercial, una pàgina especialment dissenyada on van a parar (aterren) els usuaris via una campanya de correu, xarxes socials, etc.. En ella es resumeix tota la informació d’una promoció o servei de la manera més simple i directe possible. Normalment conté un formulari, un correu electrònic o un número de telèfon.

Look and Feel

La imatge general que desprèn la web o app. L’aspecte que té, com es veu i quines sensacions transmet.

Marketing Online

Tècniques de marketing natives del món d’internet per potenciar un negoci o marca. SEO, SEM, xarxes d’afiliats (comissions), campanyes d’enviament de correus electrònics (mailing), etc..

Phishing

Estafa. Es basa en agafar l’identitat d’un altre (per exemple un banc) amb l’objectiu de fer-se passar per ell i aconseguir les dades d’accés de la víctima.

Push

Incrementar les accions de marketing online per impulsar una campanya de comunicació.

Raport

Informe?

SEM (Search Engine Optimization)

Eines per publicitar-se en els cercadors (Google AdWords) amb l’objectiu de generar tràfic de qualitat a la web. La gràcia està en l’optimització de les campanyes perquè siguin el més efectives possibles.

SEO (Search Engine Optimization)

El món immens de la ciència i tècnica del posicionament de les webs dins d’internet. Son un conjunt de mesures per millorar la posició d’una web dins del rànquing en diferents motors de recerca. L’objectiu bàsic és situar-se per davant de la competència en els resultats d’una recerca concreta a Google.

Win Win

Si durant una trucada sents per part del teu interlocutor un “win win”, fes-me cas i penja el telèfon, trenca la targeta sim, tira el telèfon al water més proper i posa’t a córrer el més ràpid i lo més lluny possible. Estàs avisat.

Wireframes

És l’esquema d’una web o app. Una guia visual per entendre l’estructura visual. Com s’ordena o com es navega per dins d’ell. Es fa servir per tenir una primera aproximació de les funcionalitats de la web o aplicació mòbil. Un cop es tenen els wireframes, ja es pot generar el disseny de la interfície (UI) i els dissenyadors o dissenyadores d’experiència d’usuari (UX) els faran servir per veure les rutes de navegació interna.

 

Qualsevol aportació serà benvinguda 🙂

No us perdeu al senyor Cosmopaletation per excel·lència, merda de la bona xD

David Tortosa
Dissenyador Multimèdia. Romàntic del paper (director d'art de publicacions) i apassionat del digital (Wordpress com a cavall de batalla)
Recent Posts
Hola!

Aquí estem per qualsevol cosa que necessitis, escriu-nos i donarem senyals de vida en un pim pam.

Start typing and press Enter to search